Een vrachtwagen kopen

Wil je een vrachtwagen kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Budget

Vrachtwagens zijn dure voortuigen en dus een flinke investering. Let goed op jouw budget! Daarbij moet je dus van tevoren bedenken aan welke eigenschappen de vrachtwagen moet voldoen en of dit in jouw prijsklasse valt. Denk aan het bouwjaar, de grootte, het gewicht, de inhoud en de laadruimte.

2. Afmetingen

Een vrachtwagen mag maximaal vier meter hoog en tweeënhalve meter breed zijn. De maximale lengte van een vrachtwagen zonder aanhanger is vastgesteld op twaalf meter. Er bestaan ook vrachtwagencombinaties, die bestaan uit een truck met een oplegger. Komt dit meer overeen met wat je zoekt? Lees aanschafinformatie over trucks of lees aanschafinformatie over opleggers.

3. Proefrit

Vraag om een testrit, zorg dat je alle knoppen test, check of de motor goed loopt en of je er een goed gevoel bij krijgt. Let op mogelijke slijtage, schade en eventuele roestplekken. Heb je zelf niet veel verstand van vrachtwagens? Zorg dan dat je iemand meeneemt met kennis en die jou kan helpen!

4. Rijbewijs

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig, ook wel groot rijbewijs genoemd. Er zijn vier verschillende vrachtwagenrijbewijzen: C1, C, C1E en CE.

Rijbewijs C1:

  • Voor chauffeurs van vrachtwagens tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om rijexamen te doen.

Rijbewijs C:

  • Voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 7.500 kilo.
  • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn, of 18 jaar in combinatie met vakbekwaamheid (code 95).

Met het rijbewijs C1 en C mag je een aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan de vrachtwagen koppelen. Als je met een zwaardere aanhanger wilt rijden, heb je een C1E of CE-rijbewijs nodig.

Rijbewijs C1E:

  • Voor het rijden met een aanhanger zwaarder dan 750 kilo.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om rijexamen te doen.

Rijbewijs CE:

  • Voor het rijden met een aanhanger zwaarder dan 750 kilo.
  • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn, of 18 jaar in combinatie met vakbekwaamheid (code 95).

Houders van rijbewijzen van categorieën C1, C, C1E en CE moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische keuring ondergaan.

Als je van plan bent met een aanhanger of oplegger te rijden, dan kun je met ons aanhangerrapport of opleggerrapport alle gegevens controleren!