Een truck kopen

Wil je een truck kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Afmetingen

Waar ga je de truck voor gebruiken en hoe groot mag ‘ie zijn. Ga je in de stad rijden of het buitengebied? Allemaal vragen die je af moet beantwoorden, voordat je naar een juist type gaat zoeken.

2. Gewicht

Indien de truck een laag gewicht heeft kan dit al snel veel opleveren, vooral bij tank silo transport. In het internationale verkeer binnen Europa is 40 ton het maximum gewicht van een beladen truck met oplegger. Met een lichtere truck kun je dus meer liters vervoeren per trip.

3. Comfort

Je maakt lange dagen, dus het is belangrijk dat je ook ‘thuis’ voelt in jouw truck. Let dus op jouw comfortwensen, hoe ga je overnachten, hoe zit het met de verwarming, airco etc.

4. Brandstofverbruik en transmissie

Nog een belangrijk punt om mee te nemen in jouw afweging. Hoe zit het met het brandstofverbruik en wil je liever een automaat of een handgeschakelde bak. Kijk goed naar wat je wil vervoeren.

4. Proefrit

Vraag zeker een proefrit aan. Let hierbij op of alles werkt. Heb jij eigenlijk nog niet zo veel verstand van trucks? Neem dan iemand mee die er wel verstand van heeft en zorg dat alle aspecten van motor tot aan verlichten getest worden.

5. Geschiedenis

Vraag de verkoper naar de geschiedenis van de truck. Zijn er al eventuele mankementen. Wees alert op mogelijke slijtage en roestplekken. Controleer de verhalen met de gegevens uit het truckrapport.

6. Garantie

Een belangrijk aspect bij een truck. Waarschijnlijk zal je bij een particuliere verkoper geen garantie krijgen, maar bij een dealer wel. Vraag hierna en let op de voorwaarden!

7. Rijbewijs

Om een truck te mogen besturen heb je een C1 of C-rijbewijs nodig. Voor het rijden met een oplegger zwaarder dan 750 kilo heb je een C1E of CE-rijbewijs nodig.

Rijbewijs C1:

  • Voor chauffeurs van trucks tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om rijexamen te doen.

Rijbewijs C:

  • Voor chauffeurs van trucks met een gewicht van meer dan 7.500 kilo.
  • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn, of 18 jaar in combinatie met vakbekwaamheid (code 95).

Met het rijbewijs C1 en C mag je een oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan jouw truck koppelen. Als je met een zwaardere oplegger wilt rijden, heb je een C1E of CE-rijbewijs nodig.

Rijbewijs C1E:

  • Voor het rijden met een oplegger zwaarder dan 750 kilo.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om rijexamen te doen.

Rijbewijs CE:

  • Voor het rijden met een oplegger zwaarder dan 750 kilo.
  • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn, of 18 jaar in combinatie met vakbekwaamheid (code 95)

Houders van rijbewijzen van categorieën C1, C, C1E en CE moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische keuring ondergaan.

Mocht je nu ook met een oplegger willen gaan rijden, dan kun je met ons opleggerrapport alle gegevens controleren.