Een oplegger kopen

Wil je een oplegger kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Soort oplegger

Het is belangrijk dat je bij de aanschaf van een oplegger goed let of de uitvoering past bij jouw voorkeur. Een aantal soorten zijn te onderscheiden.

  1. Containeroplegger: bestaat uit een containerchassis, containers kunnen makkelijk bevestigd worden met twistlocks op de hoeken van de oplegger en container.
  2. Dubbeldeksoplegger: kan alleen via de achterkant geladen en gelost worden, maar heeft wel twee etages. Dit is makkelijk bij het vervoeren van veel kleine producten.
  3. Huifoplegger: heeft een vaste zeilenhuif en kan vanaf alle kanten beladen worden, namelijk via de voorkant, achterkant en bovenkant.
  4. Koeloplegger: dit is een gewone oplegger die aan alle kanten geïsoleerd is en over een koelmotor beschikt die op de kracht van de dieselmotor wordt aangedreven.
  5. Open oplegger: heeft een vlakke laadvloer en wordt voornamelijk gebruikt voor vervoer van producten die met een kraan geladen of gelost worden en producten die buiten de oplegger uitsteken.
  6. Schuifvloeroplegger: de vloer is mobiel en op deze manier kunnen objecten in de oplegger naar voren of achteren verplaatst worden.

Daarnaast zijn er nog meer gespecialiseerde opleggers zoals onder andere de autotransporter, dieplader, kipper en silo. Het opleggerrapport geeft jou voor elk van deze soorten een overzichtelijk rapport met alle beschikbare gegevens.

2. Verzekering

Bij opleggers geldt geen verzekeringsplicht. Jouw oplegger is meeverzekerd bij het trekkend voertuig. Schade veroorzaakt door een oplegger valt dus onder de WA-dekking van jouw truckverzekering. Toch kan het verstandig zijn als je een aparte opleggerverzekering afsluit. Je kunt de oplegger onder andere verzekeren tegen beschadigingen, brand, diefstal en bijvoorbeeld aanrijdingen.

3. Banden

Let bij de aankoop op de banden. Let op of deze eventueel versleten zijn. Wettelijk moet het profiel in de banden minimaal 1,6 mm diep zijn. Hoe check je dit? Nou, we hebben een handige tip voor je: je kunt de profieldiepte makkelijk controleren door een euro muntstuk in de groef van de band te steken. Als het gouden randje van de euromunt zichtbaar is, dan is de band versleten. Let ook of er geen scheuren zitten in de ‘wang’ van de band, en let op andere slijtages en beschadigingen.

4. Verlichting

Ga je een oplegger bezichtigen? Dan is het goed om de verlichting te checken. Het kan zijn dat een lampje kapot is, of door vuil niet goed contact maakt.

5. Slijtage

Een oplegger is een gebruiksvoorwerp. Net als alle gebruiksvoorwerpen onderhevig al flinke slijtage. Let hierbij op het chassis en het houtwerk. Kijk of er geen roest of rottend hout aanwezig is.

6. Beladen

Een laatste tip; check of de oplegger goed beladen is geweest. Kijk hiervoor onder andere naar de assen. Let erop of deze niet krom zijn.