Een bedrijfswagen kopen
Wil je een bedrijfswagen kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.
1. Rijbewijs
Om in een bedrijfswagen te mogen rijden heb je een autorijbewijs (B) nodig. Met rijbewijs B mag je een bedrijfswagen van maximaal 3.500 kg besturen. Een bedrijfswagen boven de 3.500 kg wordt gecategoriseerd als truck of als vrachtwagen. In ons truckrapport of vrachtwagenrapport kun je alles terugvinden over deze twee voertuigsoorten. Als je van plan bent om een aanhanger of caravan aan jouw bedrijfswagen te haken heb je in sommige gevallen rijbewijs BE of B+ nodig. Dit is het geval als het gewicht van de aanhanger of oplegger meer dan 750 kilo is en als het gewicht van de bedrijfswagen en aanhanger samen meer dan 3.500 kilo is.
2. Belastingregels
Let op! Niet elke auto die gebruikt wordt voor vervoer van goederen, is een bedrijfswagen volgens de belastingregels. De belastingdienst onderscheidt vijf verschillende type bedrijfswagens:
- Bestelauto met verhoogd dak: de laadruimte moet minimaal 125cm lang en 98cm hoog zijn.
- Middelgrote bestelauto: de laadruimte moet minimaal 125cm lang en 98cm hoog zijn.
- Grote bestelauto: de laadruimte moet minimaal 200cm lang en 130cm hoog zijn.
- Bestelauto met open laadbak: de laadbak moet minimaal 125cm lang en 20cm breed zijn. Er mogen geen klapstoeltjes of banken achter de voorste zitplaatsen zijn aangebracht.
- Bestelauto met dubbele cabine: de laadbak of laadruimte moet minimaal 150cm lang zijn.
Bij elk type bedrijfswagen is er een maximumaantal ramen vastgesteld. Heeft de bedrijfswagen meer zijruiten dan is toegestaan? Dan moet je deze vervangen voor panelen van ondoorzichtig en vormvast materiaal. Elk type bedrijfswagen moet beschikken over een vaste, vlaak laadvoer over de hele breedte en lengte van de laadruimte. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn.
3. BPM-controle
Let goed op of de vorige eigenaar een zakelijke eigenaar was en zodoende geen bpm en btw heeft betaald. Bij een bedrijfswagen jonger dan vijf jaar zal de rest-bpm in rekening gebracht worden door de verkoper. Als je de bedrijfswagen zakelijk koopt dan hoef je dit bedrag niet te betalen, als je de bedrijfswagen particulier koopt krijg je een bpm-naheffing. Goed opletten dus! Er hoeft geen bpm afgedragen te worden bij bedrijfswagens ouder dan vijf jaar. Ons bedrijfswagenrapport geeft je een overzicht van de vorige eigenaren met een indicatie van een particuliere of zakelijke eigenaar. Daarnaast staat er in het rapport hoe oud de bedrijfswagen is.
4. Btw-controle
Als je een bedrijfswagen koopt voor jouw bedrijf, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van jouw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die jij ervoor hebt betaald. De zakelijke kosten van de auto kun je van jouw opbrengsten aftrekken. Als je een gebruikte bedrijfswagen koopt van een handelaar of particulier die de zogenoemde margeregeling toepast, staat er geen btw op de factuur. Je kunt dan ook geen btw aftrekken over het aankoopbedrag. Wanneer een autohandelaar wel btw in rekening brengt, kan dit wel.
5. Wegenbelasting
Je kunt een bedrijfswagen herkennen aan het ‘grijze kenteken’, de eerste letter van het kenteken is een B of een V. Vroeger was het kentekenbewijs deel I grijs, hier komt de naam grijs kenteken vandaan. De kleur van de kentekenplaat is altijd blauw of geel geweest. Voor bedrijfswagens op naam van een bedrijf geldt een lager tarief voor de wegenbelasting. Om hier gebruik van te maken moet je wel meer dan 10% van al de kilometers zakelijk rijden. Het lagere wegenbelasting tarief wordt automatisch toegepast wanneer de bedrijfswagen op naam van jouw bedrijf staat geregistreerd.