Een trike kopen

Wil je een trike kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er een paar voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs en verkeersregels

Het vereiste rijbewijs en de verkeersregels voor de trike hangen er van af of de trike wordt gezien als driewielige motor of driewielige bromfiets. Een trike wordt gezien als een driewielige motor als de maximumsnelheid boven de 45 kilometer per uur ligt. Met onze kenteken check kun je dit eenvoudig controleren.

Trike als driewielige motor
Om op dit soort trike te rijden moet je:
  1. Rijbewijs A, A1 of B hebben:
    • Rijbewijs A1 indien het vermogen maximaal 15kW is.
    • Rijbewijs A indien het vermogen boven de 15 kW ligt.
    • Rijbewijs B voldoet ook indien je deze voor 19 januari 2013 hebt gehaald.
  2. Een helm op, tenzij de trike veiligheidgordels heeft.
Trike als driewielige bromfiets
Om op dit soort trike te rijden moet je:
  1. Een bromfietsrijbewijs (AM) hebben.
  2. Een helm op, tenzij de trike veiligheidgordels heeft.

2. Bezichtiging

Check allereerst of de trike is warm gereden. Vaak is dit een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om goed te letten op eventuele schade. Het belangrijkste punt bij aanschaf is de veiligheid. Voor trikes is er geen APK verplicht. Controleer dus zelf of de onderhoudshistorie aanwezig is.

3. Banden

Oude of versleten trikebanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de levensduur van de banden. Vooral mate van gebruik, belasting, snelheid, temperatuur, bandenspanning, onderhoud en opslag hebben invloed op veroudering van banden. De trikeband kan ook schade oplopen door het botsen tegen stoepranden of scherpe randen. De banden moeten wettelijk minimaal 1mm profieldiepte hebben.

4. Remmen

Controleer ook de schijfremmen door te kijken of ze aan de binnenkant even dik zijn en of ze glad aanvoelen. Kijk langs de wielen om te controleren of de remblokken nog voldoende dikte hebben. Andere belangrijke delen zijn de voorvork keerring, die je kunt controleren door de voorrem in te drukken en vervolgens de voorvering in te drukken. Wanneer er een laagje olie achterblijft zijn de keerringen waarschijnlijk lek. Check de balhoofdlader ook. Hoe doe je dit? Loop enkele stappen met de trike en stop door de voorrem vol in te knijpen. Als de balhoofdlagers speling hebben hoort en voel je een tik als de trike vooruit gaat.

5. Proefrit

Tevreden over bovenstaande onderdelen? Dan gaan we nu de trike checken. Start de trike in één keer soepel? Let bij een testrit op hoe de koppeling en remmen voelen. Werkt alle elektronica op de trike? Probeer tijdens de proefrit de trike aan de tand te voelen. Maak eens een keer een flink aantal toeren, neem een drempel met redelijke snelheid, schakel tussen versnellingen en let op lekkages.

6. Onderhandeling

Ben je blij met de trike? Wil je een bod uitbrengen? Neem alle factoren in beschouwing en check deze met vergelijkbare trikes.