Een motor kopen
Wil je een motor kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.
1. Rijbewijs
Bij het kopen van een motor is het belangrijk om te controleren of je het juiste rijbewijs hebt of kunt halen om erop te mogen rijden. Vanaf 19 januari 2013 zijn er drie verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A.
Rijbewijs A1:
- Je mag op een lichte motor rijden, met een maximaal vermogen van 11 kilowatt en een maximale cilinderinhoud van 125cc.
- Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om praktijkexamen te doen.
Rijbewijs A2:
- Je mag op een middelzware motor rijden, met een maximaal vermogen van 35 kilowatt.
- Je moet minimaal 20 jaar oud zijn om praktijkexamen te doen.
Rijbewijs A:
- Je mag op een zware motor rijden, met elk vermogen dat je wenst.
- Je moet minimaal 24 jaar oud zijn om praktijkexamen te doen, tenzij je reeds beschikt over rijbewijs A2, dan mag je vanaf 22 jaar oud praktijkexamen doen.
- Als je het rijbewijs A vóór 19 januari 2013 in jouw bezit had, mag je op elke (zware) motorrijden.
2. Bezichtiging
Check allereerst of de motor is warm gereden. Vaak is dit een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om goed te letten op eventuele schade. Het belangrijkste punt bij aanschaf is de veiligheid. Voor motoren is er geen APK verplicht. Controleer dus zelf of de onderhoudshistorie aanwezig is.
3. Banden
Oude of versleten motorbanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de levensduur van de banden. Vooral mate van gebruik, belasting, snelheid, temperatuur, bandenspanning, onderhoud en opslag hebben invloed op veroudering van banden. De motorband kan ook schade oplopen door het botsen tegen stoepranden of scherpe randen. De banden moeten wettelijk minimaal 1mm profieldiepte hebben.
4. Remmen
Controleer ook de schijfremmen door te kijken of ze aan de binnenkant even dik zijn en of ze glad aanvoelen. Kijk langs de wielen om te controleren of de remblokken nog voldoende dikte hebben. Andere belangrijke delen zijn de voorvork keerring, die je kunt controleren door de voorrem in te drukken en vervolgens de voorvering in te drukken. Wanneer er een laagje olie achterblijft zijn de keerringen waarschijnlijk lek. Check de balhoofdlader ook. Hoe doe je dit? Loop enkele stappen met de motor en stop door de voorrem vol in te knijpen. Als de balhoofdlagers speling hebben hoort en voel je een tik als de motor vooruit gaat.
5. Proefrit
Tevreden over bovenstaande onderdelen? Dan gaan we nu de motor checken. Start de motor in één keer soepel? Let bij een testrit op hoe de koppeling en remmen voelen. Werkt alle elektronica op de motor? Probeer tijdens de proefrit de motor aan de tand te voelen. Maak eens een keer een flink aantal toeren, neem een drempel met redelijke snelheid, schakel tussen versnellingen en let op lekkages.
6. Onderhandeling
Ben je blij met de motor? Wil je een bod uitbrengen? Neem alle factoren in beschouwing en check deze met vergelijkbare motoren.