Een caravan kopen

Wil je een caravan kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Het is belangrijk dat je let op het maximumgewicht dat je mag trekken met jouw rijbewijs. Het maximumgewicht in de voorbeelden bestaat telkens uit het lege gewicht plus laadvermogen.

Met het gewone rijbewijs B mag je:

  • Een caravan trekken van maximaal 750 kilo;
  • Een caravan trekken van meer dan 750 kilo, mits het gewicht van de auto en caravan samen niet boven de 3.500 kilo uitkomt.

Met het rijbewijs BE mag je:

  • Een caravan trekken van maximaal 3.500 kilo;
  • Als je je rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt behaald mag je iedere caravan trekken.

In ons autorapport kun je de gewichten van jouw auto vinden.

2. Gebruik

Bij het kopen van een caravan is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Een caravan wordt vaak op een van de volgende twee manieren gebruikt. Manier één: de caravan staat het hele jaar in de stalling en wordt voor drie weken vakantie opgehaald om naar een zonnige bestemming te rijden. Manier twee: de caravan staat van april tot eind september op een camping, als een soort stacaravan. Bij deze manier heeft de caravan meer te lijden door de wisselende weeromstandigheden en het vaker in contact komen met vocht. Check dit bij de eigenaar.

3. Check

Check allereerst de staat van de caravan. Controleer de buitenzijde van de caravan, het chassis, de oplooprem, de (stabilisator)koppeling, de uitdraaisteunen, de valbeugel en de banden. Vervolgens is de opbouw aan de beurt, let hierbij op de dakplaat, de buitenbeplating, de inbouwdelen, de rangeergrepen, de disselbak, de verlichting en de bodemplaat. Let ook goed op het interieur.

4. Beladen

Als je de caravan te zwaar of verkeerd laad heeft dit gevolgen voor het weggedrag van de combinatie auto/caravan. De koersstabiliteit kan verminderen waardoor de kans op slingeren groter wordt. Daarnaast krijgen de caravanbanden het bij overbelading zwaarder te verduren, in combinatie met een te lage bandenspanning kan dit leiden tot een klapband.

Vijf vuistregels bij het beladen van de caravan:

  1. Geladen caravan mag niet meer dan driekwart van het gewicht van de geladen auto wegen.
  2. De kogeldruk moet in de buurt liggen van het maximum dat de auto mag hebben.
  3. Grote gewichten moeten bij voorkeur in de auto tussen de assen vervoerd worden.
  4. Grote gewichten moeten niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoer worden.
  5. Meet de bandenspanning van de caravan en de auto voordat je weg rijdt.