Een camper kopen

Wil je een camper kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Als de camper maximaal 9 zitplaatsen heeft mag je de camper besturen met rijbewijs B, C1 of C afhankelijk van het gewicht. Onder de 3.500 kilo heb je genoeg aan rijbewijs B, bij een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo heb je rijbewijs C1 nodig, en bij een gewicht boven de 7.500 kilo heb je rijbewijs C nodig.

Bij meer dan 9 zitplaatsen heb je rijbewijs D1 of D nodig. Heeft jouw camper maximaal 16 zitplaatsen? Dan heb je genoeg aan rijbewijs D1. Bij meer dan 16 zitplaatsen of bij een lengte langer dan 8 meter heb je rijbewijs D nodig. In het camperrapport kun je het gewicht van de camper en het aantal zitplaatsen terugvinden.

2. Oriƫnteer

Sta eerst stil bij waar de camper aan moet voldoen: het aantal slaapplaatsen, inrichting, soorten bedden, afzonderlijke douche, zonnepanelen, opslagruimte, enzovoorts.

3. Controleer

Campers zijn gevoelig voor lekkage. Kijk tussen de ruitrubbers, onder de cabinematten en bij de dakluiken. Zijn de afdichtingsprofielen dicht en vast? Is de afdichtingskit niet gescheurd? Let ook op gaatjes in koplampen. Vraag naar de staat van de distributieriem en of deze onlangs vervangen is.

Controleer of alle interieurtechniek en de water-, elektra- en gassystemen werken. Werken de CEE-stekker en de aardlekschakelaar en zijn ze schadevrij? Sluit het 12 V-circuit en het 230 V-circuit aan om de werking te controleren. Is er een keuringsrapport van de dampgasinstallatie, is er een ventilatieopening voor de gasbun en zijn de leidingen gebeugeld?

Controleer of de boiler op temperatuur komt en niet lekt. Vul de watertank en let op de waterafsluiting en waterpomp. Controleer de werking van het schoonwatersysteem en het vuilwatersysteem: is er geen schade of lekkage van de slangen en is de bediening eenvoudig?

4. Verlichting

Controleer of alle verlichting in orde is: het grootlicht en dimlicht, de richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten, verlichting van nummerbord en contourverlichting. Bekijk de luifel en draai deze uit. Controleer de banden op slijtage en let op de profieldiepte, ook van het reservewiel.