Een brommobiel kopen

Wil je een brommobiel kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er een paar voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Als je een brommobiel wilt besturen heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Je kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen en vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Als je een geldig autorijbewijs of motorrijbewijs heeft, dan is een apart bromfietsrijbewijs niet nodig.

2. Soort motor

Het is belangrijk dat je let op de soort motor van de brommobiel. De meeste brommobielen rijden op diesel, maar er komen ook steeds meer elektrische brommobielen op de markt. De maximumsnelheid is beperkt tot 45 kilometer per uur en het maximumvermogen is beperkt tot 6 kW (8 pk).

Een brommobiel met een dieselmotor kan tot 500km rijden op een volle tank. Pas op met milieuzones, momenteel heeft de brommobiel ontheffing voor mileuzones, maar de vraag is hoe lang dit nog zo blijft.

Een elektrische brommobiel kan ongeveer 100km rijden op een volle accu. Voor de meeste mensen zal dit bereik ruim voldoende zijn. Denk in ieder geval goed na hoeveel kilometer je per dag af wilt leggen. Het volledig opladen duurt ongeveer 4 uur. Aangezien de elektrische brommobiel geen uitstoot heeft, hoef je je geen zorgen te maken over de milieuzones.

3. Opgevoerd?

Bij een tweedehands brommobiel bestaat het risico dat de brommobiel is opgevoerd. Als tijdens een controle blijkt dat je brommobiel is opgevoerd, krijg je een dikke boete en wordt je kentekenbewijs direct ingevorderd. Daarnaast krijgt je brommobiel een Wacht Op Keuren (WOK) status in het kentekenregister. In ons brommobielrapport kun je controleren of een brommobiel deze status heeft gehad. Let dus goed op of jouw brommobiel niet is opgevoerd!

4. Bezichtiging

Bij het bezichtigen van een brommobiel is het aan te raden dat een aantal zaken gecontroleerd worden. Controleer de remmen, let op deukjes en schade en inspecteer de brommobiel grondig op mankementen. Vraag of je een proefrit mag maken, tijdens deze rit kun je letten of er geen stuurafwijkingen zijn.

Daarnaast; let op eventuele garantie. Als je je brommobiel van een particulier koopt, dan heb je geen garantie. Bij een dealer wordt welk vaak een garantieperiode geboden. Let hierbij op of deze periode schriftelijk is vastgelegd.

5. Waarde

De waarde van de brommobiel hangt natuurlijk van tal van verschillende dingen af: merk, model, kilometerstand en de nieuwprijs. Zoek online naar vergelijkbare modellen en zorg dat je op deze manier een goed beeld krijgt van de realistische prijs.