Een bromfiets kopen

Wil je een bromfiets kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Als je een bromfiets wilt besturen heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Je kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen en vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Als je een geldig autorijbewijs of motorrijbewijs heeft, dan is een apart bromfietsrijbewijs niet nodig.

2. Soort motor

Het is belangrijk dat je let op de soort motor van de bromfiets. Er zijn 2-takt, 4-takt en elektrische bromfietsen.

De 2-takt motor is eenvoudiger van opzet. Een 2-takt bromfiets rijdt op een mengsel van benzine en olie en beschikt niet over kleppen. Het brandstofverbruik is hoger en de milieu-uitstoot is hoger. In Amsterdam worden vervuilende tweetakt bromfietsen niet meer toegelaten in delen van de stad. Als jouw bromfiets gebouwd is vóór 2011 en over een tweetaktmotor beschikt mag je in een aantal zones niet meer rijden.

De 4-takt motor maakt gebruik van kleppen en een aparte olievoorraad. Een 4-takt bromfiets is hierdoor een stuk zuiniger en milieuvriendelijker.

De elektrische bromfiets is ook in opkomst. Je kunt de accu gewoon via het stopcontact opladen. Het volledig (100%) opladen van de accu neemt 6 tot 8 uur in beslag en kost slechts 40 eurocent. Veel accu's kunnen in twee tot drie uur voor 75% "snel" opgeladen worden. Nadeel: de actieradius is 40 tot 90 kilometer. Goed afwegen dus wat je wilt!

3. Opgevoerd?

Het is belangrijk dat je goed op let of de bromfiets waar je interesse in hebt niet is opgevoerd. Check dit bij de verkoper. Als je twijfelt, kun je de bromfiets laten controleren door een expert. Als je bij een proefrit zelf test of de bromfiets opgevoerd is ben je strafbaar bezig. Als de bromfiets ooit bij controle op de rollenbank is afgekeurd, dan is er een Wacht Op Keuren (WOK) status opgenomen in het kentekenregister. In ons bromfietsrapport kun je deze status controleren.

4. Bezichtiging

Bij het bezichtigen van een bromfiets is het aan te raden dat een aantal zaken gecontroleerd worden. Controleer de remmen, let op deukjes en schade en inspecteer de bromfiets grondig op mankementen. Vraag of je een proefrit mag maken, tijdens deze rit kun je letten of er geen stuurafwijkingen zijn.

Daarnaast; let op eventuele garantie. Als je je bromfiets van een particulier koopt, dan heb je geen garantie. Bij een dealer wordt welk vaak een garantieperiode geboden. Let hierbij op of deze periode schriftelijk is vastgelegd.

5. Waarde

De waarde van de bromfiets hangt natuurlijk van tal van verschillende dingen af: merk, model, kilometerstand en de nieuwprijs. Zoek online naar vergelijkbare modellen en zorg dat je op deze manier een goed beeld krijgt van de realistische prijs.