Een auto kopen

Wil je een auto kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Om in een auto te rijden heb je rijbewijs B nodig. Tegenwoordig mag je vanaf je 17e praktijkexamen doen. Je mag dan rijden in een auto van maximaal 3.500 kilo.

2. Oriënteer

Heb je een bepaald type auto hebt gevonden die je geschikt lijkt? Lees dan eens beoordelingen van mensen die in dezelfde auto rijden, om er zeker van te zijn dat de auto bij je past. Limiteer je niet tot één website of dealer, maar kijk rond op verschillende websites en vergelijk het aanbod en de prijzen.

3. Onderhoud

Een auto kopen is één ding, maar let ook op de andere kosten, zoals onderhoud, brandstof, wegenbelasting en de verzekering. In het autorapport staan alle vorige APK-afkeurpunten opgesomd, zoals bijvoorbeeld olielekkage.

4. Bezichtiging

Heb je verschillende auto’s vergeleken en weet je de kosten zijn, naast de aanschafprijs? Top. Dan is het tijd om een bezichtiging inplannen. Bepaalde type auto’s krijgen vaak dezelfde mankementen. Verdiep je hierin.

5. Proefrit

Het leuke gedeelte, natuurlijk. Een oude truc is dat de verkoper de auto warm heeft laten lopen alvorens de testrit. Voel met je hand op de motorkap of de auto al warm is. Daarnaast: test alle knopjes, pak een stukje snelweg om te checken of de auto goed meekomt op snelheid.

6. Onderhandelen

Zo. Tevreden? Dan is het tijd om te onderhandelen. De prijs is natuurlijk van belang. Kijk van tevoren naar vergelijkbare auto’s om zodoende een schatting te kunnen maken. En – mocht je de auto bij een dealer kopen – kijk naar mogelijke garantievoorwaarden.