Een aanhanger kopen

Wil je een aanhanger kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Het is belangrijk om bij de aanschaf van de aanhanger te letten op het maximumgewicht dat je mag trekken met jouw rijbewijs:

 • Met het gewone rijbewijs B mag je:
  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo;
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, mits het gewicht van de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomt.
 • Met het rijbewijs B+ (code 96) mag je:
  • Iedere aanhanger trekken, mits het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kilo.
 • Met het rijbewijs BE mag je:
  • Een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo;
  • Indien je jouw rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt behaald, mag je iedere aanhanger trekken.

Het lege gewicht van de aanhanger en het maximaal toegestane laadgewicht staan in het aanhangerrapport. Daarnaast is het belangrijk dat jouw auto dit gewicht mag trekken. Dit kun je vinden in ons autorapport.

2. Geen verzekeringsplicht

Voor aanhangers geldt geen verzekeringsplicht. De aanhanger is meeverzekerd bij het trekkende voertuig. Toch kan het verstandig zijn om een aparte aanhangerverzekering af te sluiten om je te verzekeren tegen beschadigingen, brand, diefstal en aanrijdingen.

3. Banden

Het is belangrijk dat de banden van de aanhanger niet versleten zijn. Wettelijk gezien heeft een band een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter nodig. Je kunt deze profieldiepte makkelijk controleren door een euro muntstuk in de groef van de band te steken. Als het gouden randje van de euromunt zichtbaar is, dan is de band versleten. Daarnaast zijn er nog andere punten die slijtage aangeven, zoals droogtescheurtjes in de band, het schuin afslijten of bulten in de wang van de band.

4. Slijtage

Een aanhanger kan last krijgen van twee soorten slijtage. De eerste soort slijtage is roest aan het chassis, dit komt meestal door achterstallig onderhoud aan de aanhanger. Een tweede vorm van slijtage is rottend houtwerk, wederom met achterstallig onderhoud als oorzaak.

5. Laden

En de laatste tip. Controleer of de aanhanger altijd op een juiste manier is beladen. Kijk hierbij naar de assen. Als één of meerdere assen krom zijn, is de aanhanger in het verleden te zwaar beladen geweest.