Een snorfiets kopen

Wil je een snorfiets kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Rijbewijs

Voordat je op een snorfiets mag rijden heb je het snorfietsrijbewijs (AM) nodig. Je kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen en vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Als je een geldig autorijbewijs of motorrijbewijs hebt, dan hoeft je geen apart snorfietsrijbewijs te hebben.

2. Snelheid

Op een snorfiets moet je je aan dezelfde regels houden als fietsers. Je moet dus op het fietspad rijden. De maximumsnelheid van een snorfiets is vastgesteld op 25 kilometer per uur en je hoeft geen helm te dragen. Let op: in Amsterdam gelden andere regels, hier moet je wel een helm dragen en mag je niet op het fietspad rijden.

3. Soort motor

Het is belangrijk dat je let op de soort motor van de snorfiets. Er zijn 2-takt, 4-takt en elektrische snorfietsen.

De 2-takt motor is eenvoudiger van opzet. Een 2-takt snorfiets rijdt op een mengsel van benzine en olie en beschikt niet over kleppen. Het brandstofverbruik is hoger en de milieu-uitstoot is hoger. In Amsterdam worden vervuilende tweetakt snorfietsen niet meer toegelaten in delen van de stad. Als jouw snorfiets gebouwd is vóór 2011 en over een tweetaktmotor beschikt mag je in een aantal zones niet meer rijden.

De 4-takt motor maakt gebruik van kleppen en een aparte olievoorraad. Een 4-takt snorfiets is hierdoor een stuk zuiniger en milieuvriendelijker.

De elektrische snorfiets is ook in opkomst. Je kunt de accu gewoon via het stopcontact opladen. Het volledig (100%) opladen van de accu neemt 6 tot 8 uur in beslag en kost slechts 40 eurocent. Veel accu's kunnen in twee tot drie uur voor 75% "snel" opgeladen worden. Nadeel: de actieradius is 40 tot 90 kilometer. Goed afwegen dus wat je wilt!

4. Opgevoerd?

Bij een tweedehands snorfiets bestaat het risico dat de snorfiets is opgevoerd. Als tijdens een controle op een rollenbank blijkt dat je snorfiets is opgevoerd, krijg je een dikke boete en wordt je kentekenbewijs direct ingevorderd. Daarnaast krijgt je snorfiets een Wacht Op Keuren (WOK) status in het kentekenregister. In ons snorfietsrapport kun je deze status controleren. Let dus goed op of jouw snorfiets niet is opgevoerd!

5. Bezichtigen

Let bij het bezichtigen van de snorfiets op een aantal zaken. Controleer of de remmen goed werken en vraag of je een proefrit kunt maken. Op deze manier kun je controleren of er stuurafwijkingen zijn. Ziet de snorfiets er afgetrapt uit, maar heeft weinig kilometers gelopen, dan moet er een belletje gaan rinkelen.

Daarnaast; let op eventuele garantie. Als je je snorfiets van een particulier koopt, dan heb je geen garantie. Bij een dealer wordt welk vaak een garantieperiode geboden. Let hierbij op of deze periode schriftelijk is vastgelegd.