Een quad kopen

Wil je een quad kopen? Dan zijn er een heleboel zaken om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten en wat zijn handige tips? We hebben er enkele voor je opgeschreven.

1. Gebruik van de quad

De belangrijkste vraag is misschien wel: wat ga je doen met de quad? Er zijn twee categorieën quads, namelijk utilityquads en sportquads.
 • Een utilityquad is een grote quad met grote banden, gemaakt om werk te verrichten en om over ruig terrein te kunnen rijden. Utilityquads hebben bijna altijd rekken voor- en achteraan, die je kunt gebruiken voor bagage of accessoires. De utilityquad beschikt meestal ook over onafhankeljke achterwielophanging. Dit zorgt er voor dat de beweging van het ene achterwiel de andere niet beïnvloedt. Dit zorgt voor meer comfort en verbeterde grip.
 • Een sportquad is gemaakt om zo snel en wendbaar mogelijk te zijn. Dit soort quads worden voornamelijk op zanderig en modderig etrrein gebruikt. De frames zijn meestal geschikt voor het gebruik op bijvoorbeeld crossbanen.

2. Soorten quads

Als je weet welke categorie quads het beste bij je past ben je nog niet klaar. Quads zijn namelijk onder te verdelen in vijf soorten, al heeft dit vooral te maken met de wetgeving. De volgende soorten quads zijn te onderscheiden:
 1. Quad die is goedgekeurd als bromfiets;
 2. Quad die is goedgekeurd als driewielig motorrijtuig;
 3. Quad die is goedgekeurd als auto;
 4. Quad die is goedgekeurd als bedrijfswagen;
 5. Quad die niet goedgekeurd is voor het gebruik van de openbare weg.

3. Verkeersregels en rijbewijs

Voor alle quads geldt dat je een helm moet dragen, tenzij de quad veiligheidgordels heeft. Met onze kenteken check kun je er achter komen welk rijbewijs je nodig hebt. Controleer eerst de carrosserie categorie:
 • L6: lichte quad, je moet je houden aan het verkeersreglement voor bromfietsen. Om een lichte quad te besturen heb je een bromfietsrijbewijs nodig.
 • L7: zware quad, je moet je houden aan het verkeersreglement voor automobilisten. Afhankelijk van het vermogen van de quad heb je rijbewijs A, A1 of B nodig:
  • Onder de 15 kW: rijbewijs A1 nodig.
  • Boven de 15 kW: rijbewijs A nodig.
  • Let op: rijbewijs B voldoet ook indien je deze voor 19 januari 2013 hebt gehaald.

4. Banden

Oude of versleten quadbanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de levensduur van de banden. Is de quad bijvoorbeeld voornamelijk offroad gebruikt, dan slijten de banden sneller en op een andere manier dan rijden op een normale weg. De banden moeten in ieder geval minimaal 1,6mm profieldiepte hebben om te voldoen aan de wetgeving.

5. Remmen

Net als bij de banden geldt dat de remmen sneller of langzamer slijten afhankelijk van het gebruik van de quad. Controleer de schijfremmen door te kijken of ze aan de binnenkant even dik zijn en of ze glad aanvoelen. Kijk langs de wielen om te controleren of de remblokken nog voldoende dikte hebben.

6. Proefrit

Ben je tevreden over alle onderdelen? Dan is het tijd om een proefrit te maken met de quad. Start de quad soepel en in één keer? Let tijdens de proefrit op hoe de koppeling en remmen voelen. Werkt alle elektronica op de quad? Maak eens een keer een flink aantal toeren, neem een drempel met redelijke snelheid, schakel tussen versnellingen en let op lekkages.